星期一 , 30 11 月 2020
首頁 / Hot News / 激進派「唔收貨」 攬炒議員兩頭唔到岸?

激進派「唔收貨」 攬炒議員兩頭唔到岸?

陳健波昨日主持立法會內會選舉主席,反對派搗亂會議秩序。

攬炒派立法會議員成日喺議會拉布想拖垮香港,但就從來唔會攬炒自己個議席,不過經歷噚日內會選主席,佢哋個議席可能唔炒都唔得,因為一堆「獨派」、激進派對攬炒派嘅表現唔收貨,鬧佢哋成班人行行企企,仲有人摷返攬炒派咁多年嚟冇全力抗爭嘅證據出嚟添。佢哋呼籲大家要杯葛選舉,唔好再妄想呢班「飯民」可以為大家帶嚟轉變。攬炒派睇怕會兩頭唔到岸?

「獨」師鬧「飯民」冇得救

跟得最貼嘅中文大學「獨」講師劉正,噚日就喺facebook專頁「無神論者的巴別塔」度文字直播佢對班攬炒派議員嘅點評,先鬧佢哋點解會畀陳健波入到議會主持選舉,再鬧「民主派會議」召集人陳淑莊帶支咪入去嗌口號當做咗嘢,跟手批評公民黨黨魁戇橋(楊岳橋)成場就手指指、眼望望,充分反映咗咩叫「精人出口、笨人出手」,然後又鬧「熱血公民」鄭松泰坐喺度食花生等。

佢最後總結︰「以呢個進步幅度,應該去到2147年左右,香港『飯民』就會覺醒,正式進入『議會全面抗爭時代』。」可能驚啲人唔明,佢之後再出post話再投票香港就冇得救,認為大家應該杯葛選舉。

網民翻攬炒議員做騷舊賬

網民「Chi Lap Ma」亦大鬧班攬炒派議員做騷,仲數埋佢哋過往冇全力抗爭嘅理據,例如喺2014年違法「佔中」時割席、捉鬼、篤灰;2016年旺角暴亂時譴責暴力;舊年修例風波就搶鏡頭、呃捐款。fb專頁「渾水財經」亦揶揄班攬炒派唔掂,話不如選健身教練做議員好過,仲強調︰「大家要記住,係N年前『泛民』之前支持議事規則先搞到咁。」

望住民建聯李慧琼最終以40比0嘅姿態連任內會主席,攬炒派班受眾民怨四起,睇來攬炒派今次真係有望喺選舉上攬炒成功嘞。

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!