星期二 , 1 12 月 2020
首頁 / 點生活 / 連登仔「囚」野生蜂為樂 強餵生雞扒當害蟲殺死

連登仔「囚」野生蜂為樂 強餵生雞扒當害蟲殺死

最近,有連登仔Po文分享,稱有野生黃蜂飛入屋企後,其爸爸幫佢用一個保鮮袋活捉了黃蜂。成功「囚禁」黃蜂後,樓主便請「新寵物」食大餐,將數節西芹及兩粒栗米放到袋內,跟住PO文問網友「有冇巴打養過黃蜂,可以畀啲意見?」。

數小時後,他又試圖喂黃蜂食蒜蓉雞扒,但黃蜂無動於衷,樓主又換咗一塊生雞扒,但黃蜂似乎「寧死不屈」背對雞扒同樓主,網民好奇黃蜂「到底食咗未?」,樓主回答道「咩都冇食過」跟住網民嘲諷樓主「黃蜂寧願餓死都唔想跟你」。後來又有好心網民提醒他「黃蜂生性兇猛,小心牠咬穿袋後偷襲你」樓主回應「聽日食咗就算」。

無幾耐,樓主又PO其黃蜂的最新情況,指黃蜂「走咗出嚟」嚇死他,他貼出黃蜂橫屍地上的照片,並說「再見啦害蟲」,網民估計他殺掉黃蜂,終止飼養遊戲。有網友評論「係咪智障,黃蜂係益蟲,放生好難咩?」

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com
使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!