星期日 , 5 7 月 2020
首頁 / 港聞 / 失業憤青拒再暴衝 :「搞暴亂最終搞死自己」

失業憤青拒再暴衝 :「搞暴亂最終搞死自己」

亂港黑手續煽暴,「民陣」揚言會繼續搞7‧1遊行,網上有暴徒即大肆煽動疫情下「攬炒」!曾經參與暴亂、走到最前的25歲裝修學徒阿B卻已看穿他們的真面目,他說:「黑暴是開始,疫情是延續。如果冇去年的黑暴,我敢肯定,而家疫情對我哋一班年輕人嘅影響,唔會咁深。」疫情下已失業多時的阿B坦言,「我覺得呢一刻,大家應該共同抗疫,保住飯碗,唔係繼續搞政治。搞暴力政治最終搞死自己,為乜呢?」

阿B憶述,在過往暴亂有一班俗稱「老竇」、「Keeper」等人,看準年輕人渴望做英雄的心態,加以煽動及迷惑,而且佢哋出手好疏爽,又請食飯又請飲酒咁,仲會提供裝備、架生、食住瞓等,結果號召到好多中學生加入。阿B說:「我已經三個月冇出去衝擊,唔出,係因為我覺得佢哋好幼稚,點解疫症當前,大家唔可以放下歧見?以大局為重?」

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!