星期日 , 5 7 月 2020
首頁 / 港聞 / 「飯民」被揭缺席投票 網民譏:幾時帶頭減薪?

「飯民」被揭缺席投票 網民譏:幾時帶頭減薪?

泛暴派近排係咁炒作特首班子有得加薪一事,點知特首班子噚日話完減薪,泛暴派就成功燒埋自己嗰疊。有人喺「連登」開post詳解官員之所以有得加薪,係因為當日呢個加薪議案投票嘅時候,唔果唔係有5個「傳統泛民」缺席,就有機會可以否決加薪,個網民仲捉晒當日缺席嘅「街工」梁耀忠、「專業議政」梁繼昌同葉建源、公民黨郭家麒,同埋民主黨黃碧雲出嚟。唔少網民都鬧爆呢班「飯民」又缺席又睇鹹相又瞓覺,叫佢哋唔好再做議員。有泛暴派「素人」區議員仲乘機插多刀,問點解唔可以由素人代替「傳統泛民」入立法會喎。更尷尬嘅係,其實立法會議員同區議員都有得加薪,網民就反問︰「『已完(議員)』幾時帶頭減薪?」

事實是,早前建制派議員已捐出一個月薪水,只有反對派議員拒絕響應,其實他們自己才是一毛不拔的鐵公雞。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!