星期一 , 8 3 月 2021
首頁 / 財經 / 匯豐取消派息 股價跌破40港元

匯豐取消派息 股價跌破40港元

今次真係愚人節快樂,散戶最愛的匯豐一早就送大禮,話2020年底前取消派息,連2019年第四次派息都要取消派發,嚇到股價一度跌穿40元。

前排匯豐股價跌跌跌,唔少人都準備隨時撈底爭做「食息一族」,點知事與願違。

  • 匯豐無口齒

啱啱小編搭緊地鐵,隔離個靚姐都同電話對面的友人大呻,「匯豐咁大間公司,都咁無口齒,除淨後先話唔派,之前仲要咁貴買。」睇來都係唔少人嘅心聲。

無論如何,匯豐今年唔派息已係事實,唯有期望之後恢復派息陣,公司會唔會派特別息來補償一眾小股東啦。

  • 其他高息股選擇

又或者,大家都可以考慮下其他高息股選擇呀,之前就有分析師推薦過深圳國際(往績股息率7.4厘)、GX恒生高股息率ETF(往績股息率6.4厘)、建設銀行(往績股息率5.6厘)、平安香港高股息ETF(往績股息率4.7厘)。

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!