星期六 , 16 1 月 2021
首頁 / 焦點 / 愛港藝人餐廳保員工飯碗 齊撐渡難關

愛港藝人餐廳保員工飯碗 齊撐渡難關

疫情期間,唔少餐廳面臨「執笠」,裁員不斷。就連藝人經營嘅店舖亦面臨困難,不過呢幾位愛港藝人唔忍心員工失業,就算要暫停營業也不裁員,或盡量堅持捱下去,希望共渡難關。近日,楊明有份投資嘅燉湯店就被黃絲造謠有侍應中咗新冠肺炎,楊明表示雖然生意較淡,但旗下4間店舖仍正常營業。佢直言目前可以話係「貼錢開店」,不過有信心能頂住,唔輸俾黃店。於尖沙咀有間「蠔吧」嘅黃宗澤(Bosco)表示「撐得到就繼續撐啦,有乜嘢困難大家互相配合」,唔會關閉店舖。古天樂投資嘅名廚酒家目前亦宣布暫停營業,但古天樂堅持不裁員,並讓員工放有薪假,網民大讚簡直係絕世良心僱主。

另外,喺銅鑼灣開設Pop Up Store以及於尖沙咀K11 MUSEA有實體咖啡店Blooms Coffee嘅陳豪就話:「我個人比較樂觀,我相信再壞嘅日子都總會過去,最緊要係唔好失去咗信心」,亦希望業主減租,共度時艱。謝霆鋒嘅多間曲奇店「鋒味」則全改為網上銷售。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:

www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞

YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞

Telegram: t.me/dotdotnews

Instagram: instagram.com/dotdotnews

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!