星期三 , 28 10 月 2020
首頁 / 焦點 / 「中箭」賣1盒口罩竟扣10次錢

「中箭」賣1盒口罩竟扣10次錢

 

「中箭(香港眾志)」日前高調賣口罩,結果就連環出事。繼聲稱自行負擔運費但轉頭籌錢後,竟然又出現瘋狂扣數、甚至買唔到口罩都扣人數嘅離譜情況。噚日大批苦主就喺「中箭」facebook留言話明明只係買一盒口罩,最終俾人扣咗成10次錢,又因為「中箭」早前講明「重覆(複)購買者,『眾志』有權不作退款」 ,好多人質疑自己係咪「被捐款」。喺一片聲討中,「中箭」發帖補鑊,將責任推晒畀第三方支付系統,又話可能有人對佢哋網站有「惡意或攻擊行為」喎。「中箭」聲稱預計一星期後會向苦主退款,大家記住睇實筆數啊。

一罩三種價 其實係籌旗

「中箭」賣一次口罩,就整出N個是非。初初聲稱「自行負擔巨額運費,不公開募資」,轉頭就設3種價格「籌錢」,俾人鬧完一大輪,先發現自己網頁負荷唔到花式賣口罩,所以最終先用返最平98蚊一盒出售。不過,好多人就發現根本唔係98蚊一盒,因為佢哋少則俾人扣咗兩次錢,最多就俾人扣咗10次,變咗天價買口罩。

「Marine Juggler」 就話佢個低收入朋友就俾人扣咗7次錢,「不如明碼實價!捐款唔緊要,以()家好似被人呃錢咁唔知想點!」「Arthur Chan」就揶揄話︰「唔係呃錢。㩒(撳)錢啫。」「AY Yeung 」就擔心信用卡資料被盜用,「驚不斷收到SMS話授權左(咗)」。

雖然係咁,都有盲撐嘅支持者聲稱「核爆都唔割」,自稱被扣錢10次嘅「吳寶力」就話「報警實比(俾)『藍絲』笑到面黃,」佢感謝團隊搵到口罩,聲稱「make in china(中國製造)都冇問題架(㗎)」,但都忍唔住口話:「甘(咁)即係比(畀)多左(咗)有冇得退錢啊,捐款唔緊要啊,但我赤貧戶,唔想捐10個$98,2個$98都負擔到既(嘅),希望諒解退到8個$98 。」

盲撐者竟叫人咪計較

「KA Fai Li 」仲覺得大家理應被「呃錢」︰「黃之鋒經常幫我地(哋)香港人去『抗爭』,可唔可以將原則暫且放下,少少錢可以幫到你嘅將來甚至乎係你嘅下一代,何必斤斤計較。」

呢啲論調當然俾好多人恥笑同反駁,「Kinki 」揶揄︰「今次(黃之鋒)又可以買層樓。」「man ka yeung 」就話︰「比(俾)人呃完仲幫個騙徒搵埋藉口自我安慰。 」

可能真係會有人覺得98蚊一盒口罩算平,但到底係咪成本價呢?翻查嗰款口罩資料,喺美國賣緊10盒20.9美元(約162港元)至29.99美元(約233港元),平均每盒16.2港元至23.3港元,而同款口罩仲同泛暴派區議員劉家衡噚日免費派發嘅係同一款。

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!