星期四 , 6 8 月 2020
首頁 / 點生活 / 紫菜健康啲?添加味道或成高鈉小食

紫菜健康啲?添加味道或成高鈉小食

很多家長未必喜歡小朋友食糖果、朱古力,改選食紫菜做零食,好似健康啲!衛生署推介嘅健康小食選擇中,亦包括原味紫菜,但家長選購時要注意,唔好單看見「紫菜」兩字,就誤以為是健康,應留意成分表上,是否有添加油份,如棕櫚油、芝麻油、粟米油,或是其他添加調味料。其實,不一定要選擇零食紫菜,平日用作包壽司的紫菜正是原味、係低鈉之選。

無懼打壓 繼續發聲 歡迎到 Apple/Google play store 下載 「點新聞」app 或直接進入點新聞網站瀏覽最新最準的新聞資訊:
www.dotdotnews.com

使用其他社交媒體訂閱點新聞
YouTube: youtube.com/c/dotdotnews點新聞
Telegram: t.me/dotdotnews
Instagram: instagram.com/dotdotnews

 

發佈留言

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!