星期三 , 3 6 月 2020
首頁 / 焦點 / 15歲仔淪暴徒 單親母盼中秋人月團圓

15歲仔淪暴徒 單親母盼中秋人月團圓

今日是中秋佳節,本是一家團圓日,惟三個月來持續不斷的暴亂,令不少家庭撕裂。一名就讀中四、15歲的單親家庭孩子阿偉疑被「洗腦」,自六月起終日沉迷上街衝擊,與單親母親mini關係變得疏離,聚少離多。mini憶述:「我喺佢背囊見到頭盔、豬嘴、保鮮紙,每見一樣,擔心一樣。」、「我曾經叫佢唔好出去,但換來竟是被佢鬧係藍粉,之後佢冇再睬我。」mini慨嘆家不成家,今日中秋佳節,只希望兒子「回家吧!」

另有家長擔心香港局勢,「急急腳」送稚子出國讀書,以免學壞。「明月幾時有, 把酒問青天。」今個花好月圓之夜,盼望大家都能心平氣和、放下分歧,好好珍惜香港這個家!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!