星期六 , 23 1 月 2021
首頁 / 編輯推介 / 「獨」師批反對派議員缺席仲死撐

「獨」師批反對派議員缺席仲死撐

話說日前食物及衛生局前局長高永文話自己唔會參加九龍西補選,因為「唔能夠做稱職議員,唔只係對自己唔住、對病人唔住、亦係對社會唔住」,中大「獨」講師劉正即刻喺自己Facebook專頁「無神論者的巴別塔」度出文,話呢句說話擲地有聲,兜巴摑埋去陳沛然、郭家麒兩位醫生面上,「事實上呢兩條友成日因為出診而缺席立法會會議,卻又從來無解釋缺席理由,十分傲慢──盛傳郭家麒逢隔星期五都有出診時間,所以同(民主黨)黃碧雲一樣老奉某啲時間就係唔會開會,而班『黃屍(絲)』又可以覺得完全無問題。」

劉正仲話,除咗佢哋,其他功能組別議員,包括IT界莫乃光、會計界梁繼昌、教育界葉建源、法律界郭榮鏗,都係「鍾意開會就開會、唔開就唔開」,批評佢哋完全唔尊重作為一個立法會議員,社會對佢哋嘅期望。鬧呢班反對派議員︰「咁×忙就唔該辭職唔做」、「唔知呢班垃×圾會唔會向市民道歉」。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!