星期四 , 3 12 月 2020
首頁 / 焦點 / 「獨琦」落鑊爭住呵 棄卒重囚無人理

「獨琦」落鑊爭住呵 棄卒重囚無人理

梁天琦及盧建民判囚後,雖然後者坐監仲耐過前者,但喺「港獨」分子同其他反對派中人眼中,兩個人好明顯有差別待遇。「獨派」以前有搞過所謂「抗爭者基金」,但似乎啲錢去晒梁天琦度囉!盧建民此前喺接受「壹傳媒」訪問時,已經呻自己生活淒慘,特別是事後沒有任何人幫他和其他寂寂無名者,「我們這些沒有政黨幫助的,因為我們被定性為激進的,沒有政黨肯幫我們。加上我們不是梁天琦,他就有很多人幫手,我們沒有的。」

正如全國政協副主席梁振英話,梁天琦喺反對派眼中仲有利用價值吖嘛,點同你呢啲卒仔呢?唔少網民都喺網上熱烈討論。有網民話:「D(啲)人鍾意睇明星。可悲。唔出名,判10年都當睇唔到。」有人稱「坐幾年出嚟,年紀又大,又無一技之長,死路一條。多謝啲政棍狀棍推佢哋去死!」

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!