星期五 , 5 3 月 2021
首頁 / 焦點 / 逃進後巷違常理 張秀賢「挨打」疑點多

逃進後巷違常理 張秀賢「挨打」疑點多

有份參加立法會補選反對派「初選」嘅前學聯常委張秀賢,前排報稱自己1月8日在大圍俾兩名男子襲擊。網媒「傳真社」昨日發佈閉路電視片段,顯示張秀賢當日被兩名男子尾隨並走入橫巷,但就沒有攝得張秀賢「被打」的情況。有網民質疑,張秀賢明知被人尾隨,竟然捨大路而走入一條狹窄、俾人熔咗都無人知嘅橫巷,令人諗起民主黨成員林子健報稱被「內地執法人員」在鬧市「擄走」的事件,有人就指張秀賢或者真係俾人打,但佢大路唔走走小路,即係討打,呢啲咁蠢嘅人如果當選立法會議員,香港市民就真係該煨囉!

網民「Hou Yin Lee」譏似師奶劇:「睇無線(綫)嗰啲師奶劇通常都係咁(大路唔行行小路)出事。」「Lawrence Wong」也揶揄道:「(張秀賢)仲可以咁淡定,另(擰)轉頭望多幾眼佢地(哋)追到未,啲戲好屎!」

網民「XMiso Cheng」質疑係釘書健翻版,但劇本有所不同,今次斥重本用真人而棄用隱形人,在劇本上有一大突破,但選擇走入後巷的做法,明顯同正常人逃命的自然反應好大出入,編劇在此環節上明顯想製造靈異片的感覺。

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!